Graphene Omogućuje Kontaktne leće kako biste vidjeli infracrvene slike

Zvuči kao špijunski triler i možete vidjeti infracrvene slike sve dok stavite na par kontaktnih leća. Istraživači na Sveučilištu u Michiganu pretvorili su svoje čaše u stvarnost koristeći grafen kako bi razvili senzore infracrvenih slika veličine noktiju, bez potrebe za glomaznim uređajima za hlađenje. Zbog male veličine, male težine, može se integrirati u kontaktne leće ili mobilne telefone, u vojnoj, sigurnosnoj, medicinskoj i drugim područjima imaju širok raspon aplikacija.

Studija je objavljena u časopisu Nature Nanotechnology. Infracrvena valna duljina između 760 nm i 1 mm je valna duljina od crvene svjetlosti duže od vidljive, podijeljena na infracrvene, srednje infracrvene i daleko infracrvene tri vrste. I IR i daljin infracrveni senzori obično moraju raditi na vrlo niskim temperaturama. Chong (Zhaohui Zhong), pomoćnik profesora elektrotehnike i računarstva na Sveučilištu u Michiganu, i njegov tim poboljšali su proces proizvodnje električnih signala iz grafena, postavljajući izolacijski sloj između dva grafitna pahuljica s električnom strujom.

Kad svjetlo dotakne gornji grafen, uređaj oslobađa elektrone i stvara pozitivno napunjenu rupu. Zatim, pod efektom kvantnog tunela, elektroni prolaze kroz srednji izolacijski sloj i dostižu dno sloj grafena. U ovom trenutku, pozitivno nabijene rupe koje ostaju na gornjem grafenu će proizvesti električno polje i utjecati na struju donjeg grafena. Mjerenjem promjene struje može se zaključiti svjetlost svjetlosti koja se zrači na gornjem grafenu. Chong je izjavio kako je nova metoda najprije dopustila osjetljivost IR i far-infracrvenog senzora na novu visinu koja bi mogla biti usporediva s tradicionalnim infracrvenim senzorom koji je zahtijevao pokretanje rashladnog uređaja.