Rešetku pomaže u sprečavanju čelika od hrđe

Indijski istraživač i njegov partner je izmislio novu tehnologiju koja koristi rešetku kako bi se spriječilo čelika od hrđe.

Čelika hrđa je veliki problem u automobilskoj industriji. Iako prekriveni bojom, to je lako ogrebotine i krom se primjenjuje za branik. Proces uključuje dodatak otrovnih kemikalija

Da biste riješili taj problem, profesor kemije SUNY Buffalo Sarbajit Banerjee i doktorski student Robert Dennis razvio polimernih kompozita koji sadrži rešetku

Rešetku je sloj ugljikovih atoma, ima hidrofobne i snažna električna vodljivost. Ova svojstva omogućuju čelika smanjiti elektrokemijskih reakcija željezo hrđa željeza dok je izložena vodi.

Dva istraživača dodao kompozitna obloga za lak, primjenjuje se za čelik, a zatim potopljen u slanoj vodi. U tipičnim zimskim klimatskim, mješavina slane vode i soli i snijeg je drugačiji i auto susreta automobila, tako da je vrlo učinkovit kao vrlo slaba okoliša alternativa.

U početku, lakiranih čelični list samo preživio nekoliko dana u slanoj vodi. Međutim, prilagodbom koncentracije i disperzije dodano rešetku Banerjee i Dennis možete zadržati lak u ovom okruženju za mjesec dana.

Banerjee je rekao da želi nešto dodati za premazivanje koji detektira promjene u pH vrijednosti vode u blizini ogrebotine i reagira s vodom tako da brtvi pukotine.

Iako ova tehnologija je daleko od komercijalizacije, neke velike tvrtke u industriji čelika su također zainteresirani za sudjelovanje u ispitivanju, pogotovo Tata Steel, koji je već financirao Banerjee je eksperiment. Dva znanstvenika također primio $ 50,000 u potpore iz New Yorka državni zavod za sprječavanje onečišćenja.

U saopštenju za Banerjee je boja može biti proizvedena pomoću postojeće opreme u lokalnoj čeličani.

Za razliku od šesterovalentni krom, koji se koristi za kaput neki motora i branici, rešetku je otrovna jer je atom ugljika i ne zahtijeva korištenje jake kiseline i sigurno u cijelom procesu. Iz tih razloga bi rešetku čaroban materijal za buduće elektroničke komponente.