Nova metoda može se probuditi iznad supravodljivosti grafena

Međunarodni tim nedavno je objavio novo izvješće za "buđenje" supravodljivosti grafena, a ako je tehnologija zrela, to će uvelike proširiti opseg primjene ovog materijala, međunarodnog tima nedavno objavljenog u britanskom akademskom časopisu Nature Newsletter.

Grafen je dvodimenzionalni materijal koji se odvaja od grafitnog materijala i sastoji se od samo jednog sloja ugljikovih atoma. Ima tanku, čvrstu, vodljivu, toplinsku vodljivost i druga svojstva, a industrija ima velike nade za novu generaciju materijala. Znanstvenici su uvijek vjerovali da ovaj materijal može imati supravodljivost, ali nije pronašao način potvrde.

Istraživači na Sveučilištu u Cambridgeu, Engleska i druge institucije grafena i "praseodimij cerium bakreni oksid" supravodljivi materijal s eksperimentom, uspješno "probude" grafenu "spava" supravodljivost. Eksperimenti pokazuju da caklina koja pokazuje supravodljivost nije izvana, uloga "praseodimijskog cerijevog oksida" samo je kao pomoćni materijal za poticanje inherentne supravodljivosti grafena.

Supravodljivost se odnosi na fenomen da neki materijal potpuno nestane pod određenim uvjetima, a struja teče u materijalu bez gubitka, bez gubitka energije i topline. Fenomen supravodljivosti u elektroničkoj industriji ima širok spektar mogućnosti, no relevantna tehnologija iz velike praktične primjene ima mnogo problema za prevladavanje.

Grafena kao supravodiča otvorit će veliku maštu. Prema istraživačima, "polirani" nakon grafena može se koristiti za proizvodnju superračunala i tako dalje.